Menu

Tuinkalender Januari

De januarituin

Beplanting in januari

Zolang het niet vriest kunt u planten blijven planten. Breng wat extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten. Wie gelooft dat de wintertuin kaal en saai is, wordt aangenaam verrast door bijvoorbeeld winterjasmijn, toverhazelaar, wintersierkers, sneeuwbal en skimmia. Hortensia's zijn blij met een extra laagje turf. Helleborus, oftewel kerstroos of winterroos is een spectaculaire bloeier en te krijgen in diverse kleuren. Zet een aantal planten bij elkaar. Succes gegarandeerd! U kunt ook bomen planten als het niet vriest. Plaats een boompaal aan de kant waar de wind vandaan komt en bind deze paal vervolgens met een band aan de boom. Denk er aan geregeld de kuipplanten in de winterberging water te geven. Daarnaast mogen ze af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer een raam of de deur te openen.

Gazon in januari

Loop bij vorst écht niet over het gras. De schade die u toebrengt ziet u pas later in het seizoen. Laat sneeuw lekker liggen voor een goede isolatie.

Vijveronderhoud in januari

De vijver is in rusttoestand. Als de pomp goed werkt, hoeft u eigenlijk niet zo veel te doen. Bij vorst de leidingen isoleren is wel aan te raden. Bij een watertemperatuur onder de 6 graden hebben uw vissen geen voedsel nodig. Als u koi houdt, check dan wel iedere dag even hoe het gaat. Let wel op dat reigers hun honger niet kunnen stillen, check of het vijvernet nog goed gespannen staat en of er geen gaten in zitten. Bij strenge vorst kan uw vijver dichtvriezen. Controleer of er nog een wak in zit. Hak geen wak met een bijl, door de schokken kunnen uw vissen doodgaan.

Snoeien in januari

Fruitbomen, vlinderstruiken en alle andere heesters die op eenjarig hout bloeien kunt u de hele maand nog terugsnoeien zodat ze straks klaar zijn voor het voorjaar. Let er alleen wel op dat u dit niet doet wanneer het vriest. Tot half januari kunt u uw druif, walnoot, berk, haagbeuk, kastanje en esdoorn terugsnoeien, daarna komt de sapstroom alweer op gang en kunnen de planten dood bloeden.

Meer tuintips voor januari

Bescherm op uw balkon de buxussen in potten met dekens. Wilt u weten hoe u zelf vetbolletjes voor de vogels maakt? Kijk onderstaande video en de meesjes en roodborstjes smikkelen straks heerlijk!

Tuinkalender overzicht

Meer informatie?

Vul dan ons contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Offerte aanvragen

HK Groen B.V.

Zuidergracht 21-29
3763 LS Soest

035 700 97 55
info@hkgroen.nl

Social media

Wij informeren en inspireren u graag op diverse social media kanalen. Volg ons op: